duminică, noiembrie 17, 2024

90 de mii de femei lucrează în domeniul IT&C

pe

spot_img

Aproximativ 90.000 de femei lucrau în companiile din domeniul IT&C din România la finalul anului 2020. Acest număr reprezintă 41% din forța de muncă din acest domeniu. În 2008, circa 50.000 de femei erau angajate în sectorul IT&C, cifrele arată că în optsprezece ani cifrele aproape s-au dublat.

Actracția în acest job este în creștere în ceea ce le privește pe femeie. Răzvan Rughiniş, profesor la Universitatea Politehnica din Bucureşti, a spus că anul acesta circa 34% din persoanele înscrise pentru licenţă la Facultatea de Automatică şi Calculatoare sunt fete, în timp ce la master acestea reprezintă circa 38%.

„În ultimii ani se observă o prezenţă tot mai mare a angajaţilor de sex feminin în tot ce înseamnă industrie tech. Ele sunt bune pe partea de dezvoltare, design, consultanţă, roluri de agile, pentru că au darul de a asculta, ceea ce le ajută să crească mult în industria de IT”, a spus Flavia Husar, communication & brand director în cadrul programului de pre-accelerare InnovationLabs şi product manager în cadrul companiei de consultanţă în management şi tehnologie BearingPoint.

Avantajul cel mai mare al acestui sector este acela că are salarii foarte mari încă de la început. Companiile de IT oferă salarii de cel puțin 8.400 de lei pe lună. .

„Lucrez în industria IT de 6 ani, am început încă din primul an de facultate. Ce mă atrage cel mai mult în această industrie este libertatea de a inova. Industria IT este într-o continuă evoluţie, nu am cum să mă plictisesc. Un alt aspect important este şi impactul pe care îl creează produsul sau implementarea la care iau parte, asupra lumii din jur”, a spus Alina Capotă, angajata unei companii din domeniul IT

Flavia Husar a menţionat că în ceea ce priveşte ecosistemul de start-up-uri de tehnologie, cu care are contact de aproximativ şapte ani prin Innovation Labs, a observat că numărul de femei care participă în cadrul programului de pre-accelerare Innovation Labs este constant sau în creştere uşoară de la an la an.

Spre exemplu, la Innovation Labs 2021, care s-a desfăşurat în Bucureşti, Cluj, Iaşi, Sibiu şi Timişoara, au fost înregistrate circa 23% femei participante, din totalul de circa 267 de persoane aferente celor 71 de echipe din program.

„În 2020 am avut 28% femei participante, din 241 de participanţi. Ca număr, am avut 62 de fete în 2021 şi 68 în 2020, deci a fost mai mult o constantă. Pe partea de start-up-uri încercăm să aducem constant mai multe fete, dar ele dau mai des înapoi de la provocări, iar profesorii universitari sunt cei care le ajută să evolueze şi le introduc în echipe. Se poate observa şi în facultăţile de profil că avem mai multe fete şi asta se vede mai ales în etapa de Pitch, pentru că fetele sunt foarte bune la pitch-uri”, a mai spus Flavia Husar.

SourceMediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Compania Apple testeaza dispozitive pliabile cu tehnologia E Inke

Apple testeaza primele device-uri pliabile cu tehnologia E Inke, fundamental diferite de ceea ce ne este oferit in prezent pe piata.Stirea ca Apple lucreaza...

Elon Musk ii va permite lui Donald Trump sa revina pe Twitter

Elon Musk a declarat ca, in cazul in care tranzactia de cumparare a Twitter se va oficializa, va "elimina interdictia permanenta" si ii va...

UE acuza compania Apple ca restrictioneaza accesul concurentei la tehnologia sa de plata

Autoritatea europeana de reglementare antitrust acuza Apple de restrictionarea accesului rivalilor de pe piata la tehnologia sa de plata, o miscare ce ar putea...
spot_img

,Fata din vis”, in luna februarie la Iași

În acest an se împlinesc 40 de ani de...

Victorie pentru ieșeni, astăzi în Consiliul Local

O victorie pentru ieșeni astăzi în Consiliul Local! Amendamentul consilierilor...

Program cinema Ateneu 28 – 30 Septembrie

Descoperă filmele de la finalul acestei luni: ▪️ Documentarul Delta...

Lavanda Fest ajunge din nou la Iași!

Lavanda Fest ajunge din nou la Iași! Vrem să mai...