Tudorel Andrei, reprezentantul INS, a precizat in cadrul unei conferinte de presa, ca aceasta a fost una dintre cele mai frecvente intrebari in legatura cu modalitatea de completare a chestionarelor pentru recensamantul populatiei si al locuintelor in 2022.
Chiriasul este persoana care trebuie sa declare la recensamant caracteristicile locuintei in care traieste.
„O intrebare frecventa a fost legata de ce sa scrie la locuinta in situatia in care este chirias: cine trebuie sa o declare, proprietarul sau chiriasul? Chiriasul este cel care trebuie sa declare caracteristicile locuintei respective. Ba mai mult, nu exista nicio relatie intre proprietarul locuintei respective si cel care locuieste efectiv in cladirea respectiva”, a spus Tudorel Andrei.
Acesta a tinut sa precizeze ca datele culese in cadrul recensamantului nu sunt transmise catre FISC.
„Evident ca daca cineva ar fi interesat sa afle date privind valoarea, impozitul, se poate adresa la DITL (Directia de Impozite si Taxe Locale, n.r.), dar in niciun caz datele (culese la recensamant, n.r.) nu pot fi folosite pentru impozitare sau in alte scopuri decat cele statistice. (…) Nimeni nu impoziteaza pe baza datelor culese la recensamant. In statistica, niciodata datele nu sunt folosite in alte scopuri decat cele statistice. Cel mai bun exemplu: sa vina o persoana care a participat la recensamintele 1992, 2002, 2011, si sa spuna ca datele persoanei sau gospodariei respective au fost date la Fisc. Daca exista, eu unul plec din aceasta institutie. Va asigur ca asa ceva nu se intampla. Datele au intrat in statistica si nu au mai iesit niciodata la nivel individual. In statistica exista niste reguli foarte stricte. (…) Vrem din 2024 sa calculam an de an populatia rezidenta pana la nivel de localitate”, a mai spus Tudorel Andrei.