Medicii de familie sunt chemati joi, 31 martie 2022, la Ministerul Sanatatii pentru a discuta modul prin care se vor implica in distribuirea pastilelor cu iodura de potasiu pentru populatie. Ministrul Rafila spune ca acestea vor fi distribuite atat pacientilor asigurati cat si celor neasigurati.
Ministrul Sanatatii a explicat si cine va primi aceste pastile, care se iau doar la recomandarea medicului si doar in cazul unui accident nuclear.
„La copiii nou-nascuti cu varsta de pana la o luna, un sfert de comprimat, jumatate de comprimat la copiii cu varsta de pana la 3 ani, intre 3 si 12 ani un comprimat, la copiii de peste 12 ani si adulti doua comprimate si la femeile gravide si cele care alapteaza. Acestea sunt categoriile eligibile, toata lumea va primi un numar intreg, un numar rotund de comprimate, fragmentarea sa poata fi facuta acasa de catre parinte acasa, sa nu fie nevoie de o manopera suplimentara in cabinetul medicului de familie, care si compromite produsul respectiv.”
Comprimatele cu iod trebuie pastrate in spatii intunecate, la temperaturi de sub 25 de grade Celsius. Persoanele peste 40 de ani nu vor primi aceste pastile cu iod, deoarece, spune ministrul Rafila, nu se afla in categoria de risc:
„Persoanele peste 40 de ani, care din punct de vedere metabolic sunt mai putin active, iar rata de incorporare a iodului in tiroida este mai mica, nu trebuie sa primeasca decat in cazul unei expuneri directe, deci daca esti in locul in care s-a produs incidentul, nu daca esti la distanta.”