Banana Bread – rețetă simplă și rapidă, prezentată pas cu pas, cu multe detalii și idei de adaptare.
Ingrediente
120 de grame de unt cu 82% grăsime, moale, la temperatura camerei + încă puțin, pentru uns forma
120 de grame de zahăr brun +80 de grame de miere de albine sau 200 de grame de zahăr brun
1 lingură de extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat
1 linguriță de scoțișoară (opțional)
¼ linguriță de nucșoară rasă (opțional)
½ linguriță de pudră de cardamom, (opțional)
5 grame (½ de plic/1 linguriță) de praf de copt
1 linguriță de sare
3 banane mari, foarte coapte (340 de grame au avut ale mele) + încă 1 banană mai mică (opțional)
2 ouă mari
250 de grame de făină + 1 lingură pentru tapetat forma
100 de grame de afine/coacăze proaspete sau uscate (opțional)
Mod de preparare pentru rețeta de Banana Bread
1. Pentru că e incredibil de ușor și de rapid de făcut compoziția pentru rețeta de banana bread, încă de la început pornim cuptorul și-l fixăm la 180°C. Ungem cu unt și tapetăm cu făină o formă de chec de 25 x 11 cm. Asta dacă avem chef, putem la fel de bine să căptușim forma cu hârtie de copt.
2. Într-un castronel, amestecăm cele 250 de grame de făină cu praful de copt. Rețeta de Banana Bread din care m-am inspirat, cea de pe King Arthur, recomandă o combinație de praf de copt și bicarbonat de sodiu (½ de linguriță). În opinia mea, e suficient praful de copt, nu e nevoie de două substanțe de creștere.
3. Separat, într-un castron mare, mixăm untul moale cu sarea, zahărul brun, vanilia și mirodeniile, dacă le folosim. Acestea nu sunt obligatorii, dar fac ca rețeta de Banana Bread să devină mai aromată, cu o tentă plăcută de turtă dulce. Totuși, mărturisesc că nici eu nu am chef de mirodenii chiar de fiecare dată când fac acest chec cu banane, uneori vreau doar gustul de banane și atât.
4. Adăugăm, pe rând, cele două ouă întregi. Împingem în jos compoziția care ar fi putut adera de castron și mixăm bine după fiecare ou adăugat
5. Decojim cele trei banane foarte coapte și le zdrobim bine cu furculița. Așa cum am precizat deja în lista de ingrediente, eu am obținut 340 de grame de piure de banane și, atunci când am obținut mai puțin, am completat cu puțină banană.
6. Adăugăm bananele zdrobite peste compoziția cu unt și ouă și omogenizăm În cazul în care o folosim, adăugăm acum și mierea peste bananele amestecăm totul. Dacă nu folosim miere, atenție, la pasul 3 vom adăuga 200 de grame de zahăr brun, nu doar 120 de grame.
7. Deasupra amestecului cu unt, ouă și banane din castron, cernem făina amestecată cu praful de copt (vezi pasul 2). Omogenizăm totul, fără a amesteca în exces, doar până nu se mai văd urme de făină uscată.