INGREDIENTE PENTRU COJILE DE PROFITEROL
250 ml apă
75 g unt
160 g făină
4 oua
un praf sare
INGREDIENTE PENTRU CREMA DE VANILIE
500 ml lapte integral
4 gălbenușuri
170 g zahăr
3 linguri făină
un praf sare
INGREDIENTE PENTRU GANACHE
200 g ciocolată neagră
150 ml smântână pentru frișcă
2 linguri unt
MOD DE PREPARARE:
Prepararea cojilor de profiterol
Topește untul în apă la foc mediu, adăugând un praf de sare. Adaugă făina și amestecă energic, până când aluatul se adună și se desprinde de margini. Mai lasă cratița pe foc un minut, timp în care continuă să amesteci.
Lasă aluatul să se răcească puțin, apoi bate-l cu mixerul și adaugă ouăle pe rând, mixând după fiecare. Când obții un aluat lipicios și omogen, pune-l într-un pos.
Pe tava tapetată cu foaie de copt formează cojile de profiterol, rotunde și de 3-4 cm diametrul. Dă tava la cuptor pentru 20-25 minute la foc mare (200 grade), sau până se rumenesc și devin crocante. Dacă le scoți și nu sunt încă crocante, cojile se vor lăsa.
Prepararea cremei de vanilie
Bate gălbenușurile cu zahărul până ce crema se deschide la culoare, apoi adăugă faina și praful de sare. Separat, pune laptele la fiert cu esența/semințele de la o păstaie de vanilie. Toarnă laptele puțin câte puțin peste gălbenușuri și amestecă energic.
Adu toată crema de vanilie înapoi în cratiță și las-o la foc mic, amestecând continuu, până ce se îngroașă. Acoperă crema cu o folie de plastic (care să intre în contact cu crema) și las-o să se răcească. Umple cojile de profiterol cu crema de vanilie folosind un pos.
Prepararea ganache-ului de ciocolata
Topește ciocolata la bain marie cu untul și smântână pentru frișcă. Alternativ, poti pune ingredientele la microunde în serii de 30 de secunde, amestecând după fiecare încălzire.
Ganache-ul e gata când ai obținut o consistență omogenă și lucioasă. Trece profiterolul prin glazura de ciocolată, apoi lasă-l la rece pentru minim o ora înainte de servire.