Omleta cu ceapă este ideală la prânz, acasă sau la pachet
Omleta cu ceapă este un fel de mâncare foarte popular în Italia. Se practică foarte mult în zona Napoli, fiind rapid, economic, apetisant. Secretul este că ceapă să fie sotată anterior și amestecată cu ouăle bătute ușor când s-a răcorit.
În general, se folosește o ceapă medie și un ou pentru o porție obișnuită.
Ingrediente:
4-5 ouă
4-5 cepe (albă și roșie în combinație, dacă e posibil, pentru două note diferite de gust)
100 g brânzeturi după preferință (cele uscate conferă mai multă sapiditate; cele proaspete se scurg înainte)
ulei, preferabil de măsline
sare, piper
câteva fire de rozmarin proaspăt, tocat mărunt
-Se taie ceapă felii subțiri și lungi și se călește în ulei la foc mediu amestecând des. Este gata când volumul a scăzut la jumătate.
-Se răcorește și cu o furculiță se amestecă rapid cu ouăle, brânzeturile, sare, piper, rozmarin.
-Se adaugă compoziția în aceeași tigaie în care am călit anterior ceapa, încălzită dar nu încinsă.
-Se acoperă cu capacul și se ține la foc mediu câteva minute. Timpul depinde de intensitatea flăcării, de tigaie, de cantitatea de compoziție. E suficient să controlăm dedesubt și când s-a rumenit ușor se întoarce.
Pentru a o întoarce ne putem folosi de o farfurie mare întinsă: o așezăm deasupra tigăii cu fața în jos, le ținem bine împreună de margini și întoarcem. Omleta va cădea pe farfurie cu partea de deasupra, mai crudă, dedesubt. E suficient să ii dăm drumul să alunece ușor din nou în tigaie. După alte circa 2-3 minute sub capac este gata.
Se poate servi imediat, caldă, de exemplu cu o felie de pâine integrală proaspătă și o salată. La fel de bine, se poate reîncălzi sau mânca rece, mai ales vara.