Romanii vor cheltui in 2022 pentru masa de Paste cu cel putin 70 de lei mai mult decat in anii precedenti. Pe lista de cumparaturi nu exista nici macar un produs care sa coste la fel ca anul trecut, toate fiind mai scumpe. Mielul intra in categoria delicateselor intrucat pretul este tot mai ridicat. Un kilogram de carne de miel costa cu 35% mai mult decat in 2021.
In marile magazine, un kilogram de carne de miel costa 50 de lei, cu 17,5 lei mai mult decat anul trecut. Pentru cozonac romanii vor plati cu 11 lei mai mult, pentru ca preturile pentru materia prima au crescut.
De asemenea, gospodinele vor plati in plus si pentru oua, dar si pentru vopseaua cu care le vor inrosi. Traditia aceasta costa in 2022 cu 6 lei in plus, in conditiile in care pentru oua platim mai mult cu 58% fata de 2021 si aproape dublu pentru vopsea.
Pretul unei bauturi racoritoare a ajuns la 6,5 lei, in comparatie cu 5 lei cat costa Pastele trecut. Prepararea pascai acasa este mai costisitoare intrucat pretul ingredientelor a crescut pe linie, fie ca e vorba de faina, zahar, ulei, branza sau stafide. Cel mai mult vom plati pentru ulei, care este mai scump cu 5 lei, dar si pentru faina, al carei pret a crescut cu mai bine de o treime.
Scumpiri semnificative se inregistreaza si in dreptul produselor lactate. Untul este mai scump cu 12%, iar laptele cu 15%. Anul trecut o rola de cascaval de 350 de grame costa 16,49 de lei, iar anul acesta platim aproape 20 de lei. Mezelurile sunt mai scumpe cu cel putin un leu.
In topul scumpirilor se afla painea. Pentru un kilogram de paine feliata, platim cu doi lei in plus. Pretul cartofilor a inregistrat cea mai mare crestere, de 30%.
In total, in 2021 pentru cateva produse care compun masa de Paste romanii cheltuiau 224 de lei. Anul acesta, aceleasi produse vor costa in jur de 300 de lei, cu 76 de lei mai mult.