Somon la cuptor cu legume pe abur (broccoli in special), cu sos de marar si mazare sau cu o salata racoritoare.
1 file somon (alegeti un file cat mai gros; al meu avea aprox 4 cm; un file de 500 gr e suficient pentru 2 persoane)
putin ulei masline
sare, piper, chili
Se scoate fileul din frigider cu 30 minute inainte de gatire, sa aiba timp sa revina la temp. camerei. Treceti cu degetele peste file si daca simtiti oase, luati o penseta si extrageti-le.
Se decupeaza marginile subtiri ale fileului, astfel incat sa aveti o grosime cat mai uniforma (vezi pozele 1-2). Marginile se folosesc la alta reteta.
Se taie apoi fileul pe latime, bucati cat de late doriti (le-am taiat la 4-5 cm). Le stropiti cu putin ulei de masline si le presarati cu sare de mare, piper negru macinat si chili dupa gust.
Se aseaza fileurile intr-o tava antiaderenta (stropita cu putin ulei de masline) sau o tava cu hartie de copt. Se aseaza pe randul din spate fileurile mai groase si in fata cele mai subtiri.
Se dau la cuptor la 90C timp de 35 minute (pentru fileuri de 3.5-4 cm grosime). Adaptati usor timpul daca fileurile voastre sunt mai subtiri sau mai groase.
Se scot bucatile din tava si se curata cu un cutit proteina alba coagulata la baza, care arata ca un albus de ou (vezi poza 5).
Daca doriti, se desface cu grija pielea de pe fileuri si se pune inapoi in tava. Se introduce tava sub grill timp de aprox 5 minute, pana pielea e crocanta si usor rumena.
Se servesc imediat, fileurile presarate cu coaja crocanta rupta bucati. Alaturi adaugati legume la abur si lamaie sau un sos de lamaie.