Rusia trimite delfini de lupta antrenati la baza sa navala din Marea Neagra pentru a proteja flota de atacuri subacvatice.
Mamiferele au fost capturate de la ucraineni dupa invadarea peninsulei din Marea Neagra, in 2014.
Institutul Naval al SUA a analizat imaginile din satelit ale bazei navale din portul Sevastopol (Crimeea). Astfel, s-a ajuns la concluzia ca doua tarcuri pentru delfini au fost instalate in februarie, la debutul invaziei ruse in Ucraina.
Se presupune ca Rusia a desfasurat delfinii militari antrenati pentru a-si proteja flota navala de un atac submarin. Asa cum procedeaza si SUA, Rusia utilizeaza delfini antrenati in scopuri militare, de obicei la detectarea minelor, recuperarea obiectelor pierdute sau la prevenirea infiltrarii scafandrilor inamici.
Programul de antrenare a delfinilor a fost oprit dupa prabusirea URSS, resuscitat de marina ucraineana in 2012, insa la Capturarea Crimeei, in 2014, delfinii au fost capturati de rusi, odata cu intreaga flota ucraineana. Doi ani mai tarziu, marina rusa anunta intentia de a cumpara inca cinci delfini. De altfel, Rusia a mai folosit delfini militari si la baza sa navala din Tartus, Marea Mediterana, in timpul razboiului din Siria.
Baza navala de la Sevastopol este cruciala pentru Rusia. Chiar daca navele rusesti care sunt ancorate acolo nu se afla in aria de atac cu rachete, au potential vulnerabil la atacurile submarine.
Delfinii nu sunt singurele creaturi marine folosite de Armata Rusa. In 2019, o balena Beluga a fost observata in largul coastei Norvegiei. Atunci, pescarii au povestit ca balena purta hamuri, care ar fi putut sustine camere de luat vederi si ca avea un comportament ciudat.