Vacanța ne ajută să ne relaxăm, să ieșim din ritmul cotidian și, de multe ori, să ne regăsim motivația și inspirația. Oamenii de știință au făcut o serie de studii pentru a afla care este durata ideală a unui concediu și când e mai bine să luăm vacanță.
Lipsa unei vacanțe are efect negativ atât asupra randamentului, cât și asupra sănătății. Un studiu publicat în Jurnalul de Medicină Psihosomatică din SUA, întins pe o perioadă de nouă ani, a scos la iveală faptul că persoanele care nu își iau nicio vacanță pe an au un risc crescut de deces din cauza bolilor cardiovasculare.
Când ne luăm vacanță, câte zile ar trebui să dureze aceasta?
Mulți dintre noi avem tendința de a ne lua mai multe vacanțe scurte de-a lungul unui an, fie din motive financiare, fie, pur și simplu, din cauza lipsei de timp. Un alt studiu, de data aceasta finlandez, a ajuns la concluzia că vacanțele scurte nu sunt tocmai recomandate.
În cadrul acestui studiu, s-a observat că starea de bine a participanților s-a instalat pe măsură ce zilele de vacanță treceau. Concret, abia după a opta zi de vacanță oamenii au reușit să se deconecteze complet de ceea ce făceau la serviciu sau de alte griji pe care le aveau, bucurându-se din plin de concediu.
Ca să nu consumi foarte multe zile de concediu deodată, încearcă, pe cât posibil, să cuprinzi și weekend-urile în vacanță, dacă la serviciul tău le ai libere de obicei. Concret, îți poți lua concediu ziua de vineri și toată săptămâna viitoare: deci, cu numai 6 zile de concediu de la serviciu, te bucuri de 10 zile de vacanță.
Iar dacă pleci de acasă pe timpul vacanței, în țară sau în străinătate, poți să pleci de vineri dimineață și să revii sâmbăta cealaltă după-amiază sau seara, lăsându-ți duminica liberă pentru a te pregăti pentru serviciu.
Frecvența vacanțelor este, însă, la fel de importantă precum durata acestora. Este de preferat ca zilele de concediu să fie împărțite în așa fel încât o persoană să-și poată lua 2-3 vacanțe pe an. După cum au arătat unele cercetări, planificarea unei vacanțe și așteptarea acesteia sunt acțiuni care ne fac mai fericiți. Atunci când plecăm într-o singură vacanță pe an, chiar dacă este mai lungă, avem tendința să ne pierdem răbdarea și totodată entuziamul, cu gândul la timpul lung care trebuie să treacă până când plecăm efectiv în vacanță.
De altfel, nici nu trebuie neapărat să plecăm undeva: vacanța poate fi făcută și acasă, atâta vreme cât nu ne ocupăm de serviciu în timpul ei, ci de hobby-urile noastre sau de alte lucruri pe care doream să le realizăm în timpul liber. La fel, o vacanță petrecută în casa părinților sau a bunicilor poate fi cât se poate de reușită.