Ministerul Apărării Externe a făcut publice documente și informații despre viața marelui sculptor român Constantin Brâncuși.
Documentele din Arhivele Diplomatice, identificate de ministru consilier dr. Monica Joița, au arătat că marele sculptor a avut mereu o personalitate culturală, prețuită de către Ambasada României de la Paris. Prima referire are loc în anul 1905, atunci când șeful misiunii diplomatice l-a recomandat pe Brâncuși pentru obținerea unei burse la Școala Națională de Arte Frumoase din Franța.
În perioada interbelică, Constantin Brâncuși era unul dintre invitații de onoare ai formațiunii diplomatice a României din Paris. Nici după instalarea comunismului, statutul lui Brâncuși nu a fost schimbat.
Reprezentanții regimului din România își doreau cu disperare să intre în grațiile marelui sculptor. Orice tip de asocierea cu acesta, chiar și una indirectă, ar fi putut duce la o donație a operelor sale către România. Ceea ce ar fi însemnat enorm pentru conducerea comunistă de la București.