Ministerul Sanatarii a intocmit un ghid cu sfaturi in ce priveste pastrarea si, eventual, administrarea pastilelor cu iodura de potasiu. Autoritatile subliniaza faptul ca in acest moment nu exista risc iminent care sa faca necesara administrarea.
Inca de la inceput, Ministerul Sanatatii avertizeaza ca procedura de distribuire a pastilelor este una strict preventiva si ca „in acest moment NU exista niciun pericol iminent!”
Pastilele cu iodura de potasiu vor fi oferite pentru ca populatia sa aiba acces controlat si responsabil la acestea, dar si pentru ca cetatenii sa nu fie nevoiti sa apeleze, in cazuri de urgenta, la alte produse neconforme si periculoase. Ministerul atrage atentia asupra faptului ca pastilele nu trebuie folosite imediat ce sunt primite: „Tratamentul se va administra in primele sase ore dupa anuntul autoritatilor, in doza unica”.
Pastilele se vor depozita in locuri racoroase, uscate si intunecate. Pentru mai multe detalii, s-a pus la dispozitie un numar de telefon – 021.317.40.06 .
Alexandru Rafila, Ministrul Sanatatii, avertiza populatia saptamana trecuta ca pastilele cu iodura de potasiu nu se administreaza preventic, si ca pot afecta serios glanda tiroida.
„Este un produs care blocheaza practic incorporarea potentialului iod radioactiv din atmosfera, in sensul ca este mai rapid. Il administrezi mai rapid ca sa blochezi tiroida, care nu mai incorporeaza iod radioactiv”, a precizat Rafila.