Ministerul Apararii Nationale informeaza ca o mina marina in deriva a putut fi observata in aceasta dimineata, plutind in largul Marii Negre, la 70 de kilometri distanta de Capu Midia.
Puitorul de mine si plase „Viceamiral Constantin Balescu”, ce are la bord o echipa de scafandri deminori (EOD – Explosive Ordnance Disposal), desfasoara astazi, 28 martie 2022, o misiune de cercetare si interventie intr-un raion maritim aflat la o distanta de aproape 39 de mile marine (70-72 km) in largul Marii Negre, travers de Capu Midia, zona in care a fost observata o mina marina in deriva, potrivit declaratiilor venite din partea Ministerului Apararii Nationale.
Mina a fost observata de catre pescadorul romanesc „Olimpus 1”. Comandantul acesteia a informat autoritatile in aceasta dimineata, in jurul orei 08:10.
Seful de Stat Major al Fortelor Navale a dat ordin ca in raionul maritim in care a fost vazuta aceasta mina sa fie declansata o misiune de cercetare si interventie.
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) anunta pe 21 martie ca, un numar de 420 de mine plutesc in deriva, in Marea Neagra, ca urmare a ruperii cablurilor de ancorare care fixeaza aceste mine de fundul marii din cauza furtunilor. Minele fusesera plasate de catre aparatorii ucraineni in zonele portuare, cu scopul de a impiedica vasele rusesti sa se apropie de tarm.
Minele provin de pe coasta Odesei, portul principal la Marea Neagra al Ucrainei. Unii experti sustin ca minele ar face parte din dispozitivul defensiv amplasat de armata ucraineana pentru a impiedica debarcarea trupelor rusesti in acest oras.