Baclava turceasca cu nuca – Ingrediente (tava 30×28 cm)
16 foi subtiri de placinta
400 g miez de nuca macinat
250 g unt (82% grasime)
Sirop pentru baclava – Ingrediente
600 ml apa
500 g zahar tos fin
1 lamaie mica (doar zeama)
Baclava turceasca cu nuca – Mod de preparare pas cu pas
Incepem cu prepararea siropului. Acesta trebuie sa se raceasca inainte sa il turnam peste baclava.
Punem intr-o cratita apa si zaharul, pe foc mediu, si fierbem cca 15 minute. Zaharul trebuie sa fie complet topit, iar siropul sa fie bine legat.
Stingem focul, adaugam zeama de lamaie si lasam siropul sa se raceasca la temperatura camerei.
Topim untul la bain-marie si il lasam sa se raceasca pana cand este usor caldut.
Desfacem pachetul de foi de placinta. Ungem tava cu putin unt topit si adaugam prima foaie. O ungem si pe ea cu unt, apoi adaugam a doua foaie si tot asa pana cand obtinem un strat de 8 foi.
Punem nuca macinata peste primul strat format din cele 8 foi de placinta si o presam bine.
Punem peste stratul de nuca o alta foaie, o ungem bine cu unt, apoi o a doua foaie, si ea unsa cu unt, si tot asa pana obtinem stratul superior format din 8 foi, toate unse intre ele cu unt.
Asadar avem un prim strat din 8 foi, umplutura de nuca, si stratul superior format si el tot din 8 foi. Nuca poate fi macinata foarte foarte fin. Mie imi place sa simt mici bucatele de nuca in baclava.
Ungem ultima foaie cu untul ramas, apoi taiem baclavaua in cubulete mici. Fiind un dulce foarte dulce, va recomand sa taiati cubulete de maxim 4-5 cm.
Introducem tava in cuptorul preincalzit la 180°C, pe a doua treapta, si coacem baclavaua cca 25 minute sau pana cand se rumeneste frumos.
Scoatem tava din cuptor si turnam imediat siropul rece peste baclavaua fierbinte. Avem grija sa distribuim uniform siropul, astfel incat sa se insiropeze bine prajitura. Daca dorim, putem orna fiecare patratel de baclava cu putina nuca macinata sau fistic macinat.
Lasam minunata noastra baclava cu nuca sa se raceasca la temperatura camerei. Dupa ce s-a racit, o acoperim cu folie de aluminiu si o punem in frigider pana a doua zi.