Ingrediente ciocolată de casă
450 de grame de zahăr
150 ml de apă
1 plic de zahăr vanilat
150 de grame de unt cu 80% grăsime
500 de grame de lapte praf alimentar (de vacă)
50 de grame de cacao neagră
Mod de preparare
1. Zahărul, zahărul vanilat și apa se pun, într-o crăticioară, la fiert.
Daca exista vreun detaliu care conteaza pentru reusita acestei retete de ciocolata de casa, acesta este: atentie mare cu siropul! Cu cat siropul va fi mai legat, cu atat ciocolata de casa va fi mai densa. Putem să-l fierbem ca pentru fondante, pana la temperatura de 118°C. Dacă nu avem termometru, luam o picatura de sirop intre aratator si police si daca atunci cand se despart degetele, se formeaza o „coarda”, se intinde un fir subtire de la un deget la altul, inseamna ca siropul e suficient de legat. Daca se opreste fierberea siropului undeva la consistenta ca de dulceata, pe la 104-106°C, cand putem vedea cum picaturile se leaga exact ca niste mici perle, daca le picuram intr-un pahar cu apa rece, ciocolata de casa va avea o consistenta mai umeda, dar tot va fi suficient de legata.
Pentru masurarea temperaturii siropului avem nevoie de un termometru de bomboane. Daca nu il avem, vom evalua felul in care arata siropul care fierbe. Este gata atunci cand se formeaza bule mari, cu miscari mai lente decat la inceput.
In timp ce se face proba siropului, se ia vasul de pe foc pentru că în acest stadiu se poate usor carameliza.
2. Dupa ce siropul e suficient de legat, se da la o parte de pe foc si se topeste in el untul taiat bucatele.
Prepararea compozitiei si modelarea
3. Se amesteca laptele praf si cacaoa, de preferinta cernute, intr-un vas incapator.
4. Se raceste siropul cu unt cat sa se poata lucra cu el (40-45°C) si se toarna peste laptele praf omogenizat cu cacao. Se amesteca la inceput cu o lingura, apoi se ia la framantat pana se omogenizeaza compozitia de ciocolata de casa. Nu asteptati racirea completa a siropului, amestecul se va solidifica si va deveni greu de omogenizat.
5. Masa de ciocolata de casa bine omogenizata si calduta, inca, se pune intr-o tava unsa cu unt sau mai bine asternuta cu hartie de copt si se niveleaza. Se poate deasemenea modela sub forma de bile, se poate aseza intre doua straturi de napolitana etc.