Pentru un chec pufos trebuie să începem cu separarea albușurilor de gălbenușuri și batem albușurile cu un praf de sare, cu ajutorul mixerului. Când albușurile au devenit spinoase adăugăm zahărul vanilate bourbon și zahărul tos până când obținem o spumă tare și lucioasă.
Gălbenușurile se amestecă cu uleiul ca la maioneză, se toarnă câte puțin, se pun peste albușurile bătute spumă amestecând de jos în sus cu o spatulă.
Se amestecă făina cu praful de copt și se pune peste amestecul de albușurile și gălbenușuri lingură cu lingură amestecând tot cu spatula cu mișcări largi de jos în sus pentru a nu scoate aerul din albușuri. Împărțim compoziția formată în două și într-una din ele punem cacaoa pe care am amestecat-o bine cu 2-3 linguri de apă caldă.
Într-o tavă mare de cozonac tapetată cu hârtie de copt începem să formăm checul. Punem în tavă cu o lingură din compoziția albă și peste din compoziția cu cacao, se procedează la fel până terminăm ambele compoziții. Vom obține un chec pufos marmorat. Dăm checul la cuptor la aragazul încins înainte la 180°c pentru 30-40 minute până ce checul e bine copt, când e pe jumătate copt am pus peste el câteva alune de pădure.
Ingrediente
2 plicuri zahăr vanilat bourbon
5 ouă mici
200 gr făină
200 gr zahăr
1 linguriță praf de copt
2 linguri cacao
4 linguri ulei
1 praf de sare
pentru ornat câteva alune de pădure