Pască cu brânză dulce și aluat pufos de cozonac (cu multă umplutură) – rețeta tradițională.
Ingrediente pască cu brânză
Pentru aluat:
300 g făină albă 000
2 gălbenușuri
40 g zahăr pudră
180 ml lapte călduț
60 g unt 82% moale
12 g drojdie proaspătă sau 4 g drojdie uscată
un praf bun de sare
un plic zahăr vanilat sau ½ linguriță extract de vanilie
coajă rasă de la ½ lămâie
Pentru umplutură:
300 g brânză de vaci
50 g smântână groasă cu min.20% grăsime
3 ouă
100-120 g zahăr
un praf bun de sare
un plic zahăr vanilat sau extract de vanilie
coajă rasă de lămâie
100 g stafide
30 g griș
Penru decor:
1 ou bătut
Aluatul pentru pască se prepară foarte ușor. Eu am făcut porție dublă așa că veți vedea cantități mai mari în poze. Am lucrat direct în bolul robotului. Pentru început am pus drojdia (proaspătă sau uscată) în 50 ml de lapte călduț și am lăsat-o 5-7 minute. Am turnat și restul de 130 ml de lapte, am pus zahărul pudră și pe cel vanilat, coaja rasă de lămâie și gălbenușurile. Am mixat totul pentru 1 minut apoi am adăugat jumătate din făina cernută și sarea. Am frământat/bătut totul la viteză mică (cu cârligul special pentru aluat) timp de 5 minute. Apoi am adăugat untul moale (la temperatura camerei) și am mai mixat 1 minut. În final am pus și restul de făină și am mai frământat aluatul alte 5 minute. Aluatul este moale, nu foarte vârtos. L-am desprins cu spatula de pe pereții vasului și l-am aranjat în mijlocul acestuia.
Am acoperit vasul cu plastic și am lăsat aluatul la dospit până ce și-a dublat volumul. Timpul de dospire depinde de temperatura ambientală așa că poate varia de la 45 de minute la 2 ore sau chiar mai mult (dacă aveți bucătărie mai rece).
Cum se face umplutura cremoasă din brânză dulce pentru pasca tradițională?
Umplutura de pască tradițională se face din brânză de vaci (zisă și „brânză dulce”). Trebuie să fie o brânză grasă și bine scursă de zer. Nu este același lucru cu ricotta (urdă). În străinătate se găsește cottage cheese, fromage frais, Quark sau Topfen, queso fresco.
Într-un castron încăpător am pus brânza bine scursă, smântâna groasă (din cea pentru papanași sau sarmale), zahărul, ouăle, vanilia, coaja rasă de lămâie, stafidele și un praf bun de sare. Fără sare crema e fadă. Am amestecat totul bine cu o lingură. Pentru a obține o umplutură un pic mai densă am pus și 30 g de griș. Acesta se va umfla la copt și va absorbi o parte din umiditatea cremei.