Ingrediente sos roșu picant
- 1 ceapă galbenă mare
- 5-6 căței de usturoi
- 1 roșie mare (sau două, medii)
- 150-200 ml de suc de roșii
- 4-5 linguri de ulei de floarea soarelui
- 1 linguriță de boia de ardei dulce (cu ierburi)
- 1 linguriță rasă de chilli
- 1 linguriță de oregano
- 2 lingurițe de zahăr tos
- 1 linguriță rasă de sare
- 1/2 linguriță de piper
- 1 linguriță de amidon alimentar
- 100 ml de supă concentrată (sau apă)
- pătrunjel tocat, pentru decor
Mod de preparare
Ceapa și usturoiul se curăță, se spală și se mărunțesc fin, după care se călesc ușor în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă.
Se spală roșiile, se curăță de coajă și de semințe, după care se taie cubulețe și se dau la mărunțitor, pentru ca sosul să fie cât mai fin.
Se adaugă roșiile mărunțite în tigaie, peste ceapă și usturoi și se lasă la foc mic, până ce mai scade lichidul lăsat.
Se adaugă toate condimentele (sare, piper, zahăr boia, chilli, oregano…) și sucul de roșii, se amestecă pentru omogenizare și apoi se mai lasă sosul pe foc încă 3-4 minute.
Se subțiază amidonul alimentar cu supă concentrată (sau apă) și se adaugă în sos. Se amestecă sosul și se mai lasă la foc mic încă 2-3 minute, după care poate fi turnat în sosieră și prezentat la masă.
Se servește fierbinte, cu legume, paste sau preparate de carne. Se ornează cu pătrunjel tocat.