Rusia a fost acuzata ca „provoaca foamete in lume”, prin razboiul dus in Ucraina, de catre seful diplomatiei europene Josep Borell. Acesta a mai spus ca tara lui Putin distruge stocuri de grau si impiedica exporturile, in special spre Africa.
„Rusii atribuie sanctiunilor impuse de Occident responsabilitatea pentru penuria de alimente si preturilor in crestere, in timp ce nu sanctiunile sunt problema”, a precizat Borell, la finalul intalnirii cu ministrii de externe ai blocului comunitar la Luxemburg.
„Rusia seamana bombe pe campurile din Ucraina, navele de razboi rusesti blocheaza zeci de vase incarcate cu grau. Ei provoaca penuria. Ei bombardeaza orasele ucrainene si provoaca foamete in lume. Asadar, nu mai dati vina pe sanctiuni. Armata rusa este cea care provoaca penuria de alimente. Iar Africa reprezinta o sursa de ingrijorare majora pentru ca este expusa in special crizei alimentare care va sa vina.”
Vineri, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie a precizat ca preturile alimentelor la nivel mondial au atins in martie „cele mai inalte niveluri inregistrate vreodata”. Razboiul din Ucraina face ca riscul unei crize mondiale sa fie iminent.
Presedintele american Joe Biden a transmis un avertisment similar pe 24 martie, cand a declarat ca criza alimentara va fi reala si va afecta atat SUA cat si alte tari europene.
Rusia si Ucraina reprezinta 30% din exporturile de grau, la nivel mondial, fiind doi producatori importanti de cereale.
De la debutul invaziei rusesti, pe 24 februarie, tone de cereale au ramas pe cheiurile unor porturi ucrainene precum Mariupol, oras-port de la Marea Azov, bombardat si asediat si de armata lui Putin pentru pozitia strategica.
In Orientul Mijlociu si in Africa se contureaza ingrijorari serioase in legatura cu faptul ca penuria de cereale ar putea duce la izbucnirea unor revolte ale foametei. Egiptul, Turcia, Bangladeshul si Nigeria sunt principalele tari importatoare de cereale din Rusia si Ucraina.