Creierul este intr-o permanenta legatura cu organele noastre. De aceea, perturbarea sistemului nervos duce la consecinte grave si asupra celorlalte sisteme din corp. Somatizarea este exemplul elocvent in demonstrarea acestei legaturi.
Ce este somatizarea?
Corpul fizic se afla in relatie directa cu gandurile noastre si, atunci cand traim emotii prea puternice, care devin insuportabile, le putem refula in corp si putem declansa unele afectiuni. Somatizarea inseamna tocmai acest fenomen. Alterarea starii noastre mentale poate cauza o serie de probleme de sanatate printre care se regasesc durerile de stomac, ulcerul diabetul, hipertensiunea arteriala, problemele dermatologice (urticaria, psoriazisul, lichenul plan) etc.
In momentul in care are loc procesul de somatizare, pacientii se prezinta la medic cu tot felul de simptome: dureri in diferite parti ale corpului afectiuni dermatologice, greata si tulburari digestive. Uneori, medicii nu pot gasi la prima mana cauza concreta a acestora. De cele mai multe ori, unele dintre aceste simptome sunt insotite si de tulburari neurologice sau/si cu stari de depresie si anxietate.
In dorinta de a afla ce este in neregula cu ei, pacientii care sufera de somatizare vor merge deseori la medic si vor efectua investigatii. Din nefericire, acestea nu elucideaza mereu misterul din spatele simptomelor, iar analizele se arata a fi, de multe ori, normale. Chiar si in aceste conditii, pacientii sunt se indoiesc de corectitudinea analizelor si reiau investigatiile.
Tratament
In prima etapa este importanta excluderea cauzelor medicale ale aparitiei simptomelor. Daca se constata de fapt ca durerile, tulburarile gastrointestinale sau alte manifestari pe care pacientii le enumera nu se incadreaza in nicio patologie medicala, psihoterapia este urmatoarea recomandare, spun specialistii.
Astfel, pacientul poate fi ajutat de catre terapeut sa depaseasca anumite traume care genereaza emotii puternice si insuportabile. In cazurile mai grave, medicatia psihiatrica devine chiar o necesitate.