duminică, noiembrie 17, 2024

Un raport ONU avertizeaza ca anii urmatori sunt critici pentru limitarea fenomenului de incalzire globala: „acum sau niciodata”

pe

spot_img

Un raport intocmit de ONU spune ca daca emisiile nu se vor reduce pana in 2030, tinerea sub control a fenomenului de incalzire globala va fi aproape imposibila, efectele fiind devastatoare pana la sfarsitul secolului.

Grupul Interguvernamental de Expertiza pentru Schimbarile Climatice (IPCC) din cadrul ONU a dezvaluit un plan pentru limitarea cauzelor fundamentale ale schimbarilor climatice periculoase si recomanda adoptarea unor masuri „rapide, profunde si imediate” pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

IPCC transmite un avertisment ca, chiar daca toate politicile de reducere a carbonului pe care guvernele le-au pus in aplicare pana la finele anului 2020 au fost complet implementate, temperatura globala va continua sa creasca cu pana la +3,2 grade Celsius pe parcursul acestui secol. Asta inseamna dublu peste tinta asumata, ceea ce va duce la „rezultate catastrofale”.

Cresterea temperaturii va provoca „valuri de caldura fara precedent, furtuni terifiante si lipsuri de apa pe scara larga”, pe intreaga planeta.

Cercetatorii spun ca, omenirea ar trebui sa ramana la o tinta de crestere de sub 1,5 grade Celsius in acest secol, pentru evitarea unui dezastru. Asta inseamna schimbari masive in randul productiei de energie, in industrie, transport, iar tiparele de consum si modul in care tratam natura trebuie schimbate de urgenta.

Urmatorii cativa ani sunt critici, avertizeaza cercetatorii. Daca emisiile nu se vor reduce pana in anul 2030, limitarea incalzirii globale pana la sfarsitul acestui secol va fi aproape imposibila.

„Raportul ne spune ca am atins punctul acum sau niciodata de a limita incalzirea la 1,5 grade Celsius”, a precizat autorul principal al studiului.

In cadrul aceluiasi avertisment, Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat ca 99% din populatia lumii respira aer poluat. Agentia de sanatate din cadrul ONU a cerut sporirea masurilor de reducere a consumului de combustibili fosili, generatori de poluanti, care duc la aparitia problemelor respiratorii si de flux sanguin si care provoaca, anual, milioane de decese.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

OMS: este putin probabil ca variola maimutei sa provoace o noua pandemie

Organizatia Mondiala a Sanatatii nu crede ca focarul de variola maimutei ivit in exteriorul Africii va duce la o noua pandemie. Un oficial al...

Fetita de 5 ani supusa unui transplant de ficat in luna aprilie a murit

Fetita de 5 ani supusa unui transplant de ficat a murit marti, au transmis reprezentantii Institutului Clinic Fundeni."Fetita care a suferit un transplant de...

Un inel vaginal a fost conceput pentru protectia femeilor impotriva HIV

Un inel vaginal ce elibereaza incet un medicament care combate HIV, Dapivirina - a redus ratele de infectie in general cu aproape 30%.Stidiul Ring...
spot_img

,Fata din vis”, in luna februarie la Iași

În acest an se împlinesc 40 de ani de...

Victorie pentru ieșeni, astăzi în Consiliul Local

O victorie pentru ieșeni astăzi în Consiliul Local! Amendamentul consilierilor...

Program cinema Ateneu 28 – 30 Septembrie

Descoperă filmele de la finalul acestei luni: ▪️ Documentarul Delta...

Lavanda Fest ajunge din nou la Iași!

Lavanda Fest ajunge din nou la Iași! Vrem să mai...