La USV s-au găsit soluții inovatoare pentru a valorifica deșeurile industriale care se obțin la prelucrarea fructelor și legumelor. Cercetători au reușit să recupereze din deşeuri unele grupe de compuşi bioactivi care pot fi utilizaţi în industria cosmetică, farmaceutică, sau alimentară. Au fost testate și efectele diferitelor composturi conţinând deşeuri agroalimentare, asupra proprietăţilor solului şi creşterii plantelor.
USV Iaşi a făcut posibilă transformarea unor deşeuri în materiale care pot reţine metale grele, fiind testate cu succes în depoluarea apei.
Aceste soluții s-au găsit în proiectul transfrontalier, Valorificarea inteligentă a deșeurilor industriale agroalimentare (INTELWASTES) EMS ENI Code 2SOFT/1.2/83, derulat în perioada 3 septembrie 2020 – 2 martie 2022 în cadrul programului Cross Border Cooperation Romania – Republic of Moldova 2014-2020. Proiectul a fost implementat în parteneriat de către Universitatea Tehnică a Moldovei din Chişinău şi USV Iași.
„Cercetările efectuate în cadrul proiectului au avut ca rezultat găsirea unor metode inovatoare de valorificare a deşeurilor generate de vinificaţie sau de industriile de prelucrare a legumelor şi fructelor. Astfel, au fost recuperate din deşeuri unele grupe de compuşi bioactivi care pot fi utilizaţi în industria cosmetică, farmaceutică, sau alimentară. Au fost testate efectele diferitelor composturi conţinând deşeuri agroalimentare, asupra proprietăţilor solului şi creşterii plantelor. În scopul protejării mediului, echipa USV a reuşit transformarea anumitor deşeuri în biomateriale aplicabile în depoluarea apelor reziduale, precum şi prepararea unor bioerbicide”, a declarat conf. univ. dr. Antoanela Patraş, manager de proiect USV Iași, Facultatea de Horticultură.